Θέατρο Μεταξουργείο

24 Ιανουαρίου 2022

Το κουδούνι του Δημήτρη Αλεξίου, από την ομάδα Αντικλείδι

Επιστρέφει για τρεις τελευταίες πανηγυρικές παραστάσεις!

Η παράσταση που έκανε την έκπληξη φέτος, το νέο σύγχρονο ελληνικό έργο «Το κουδούνι» του Δημήτρη Αλεξίου που ανέβηκε για πρώτη φορά σε δική του σκηνοθεσία από την ομάδα Αντικλείδι, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς και με 16 soldout παραστάσεις, επανέρχεται στο θέατρο Μεταξουργείο για 3 τελευταίες πανηγυρικές παραστάσεις, αντί επιλόγου στη θεατρική της σεζόν και με αφορμή ένα βιβλίο.

Το Σάββατο 29/1/2022 στις 18:00 θα γίνει στην αυλή του café barSaorsa στην πλατεία Αυδή η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης «Το χρονικό του Ιόλαου» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος και Αναστασία Κορινθίου, συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της παράστασης «Το κουδούνι».

Με την ευκαιρία αυτή ,η πολύ επιτυχημένη παράσταση που ολοκλήρωσε τον κύκλο της μετά από παράταση παραστάσεων και συνεχόμενα soldout θα δώσει τρεις τελευταίες πανηγυρικές παραστάσεις το Σάββατο 29/1 στις 21:00, την Κυριακή 30/1 στις 19:00 και τη Δευτέρα 31/1 στις 20:30 πάντα στο θέατρο Μεταξουργείο. Εισιτήρια και για τις 3 παραστάσεις θα διατεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου σε μειωμένη τιμή 10€.

Είπαν για μας:

«Είδα λοιπόν στο θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ μια αριστουργηματική παράσταση, βασισμένη σε ένα καλογραμμένο κείμενο, που ξεπήδησε λες μέσα από τη ζωή, σαν φέτα νατουραλιστική. Αν δεν ήταν η θεατρική σύμβαση, ειδικά οι αλλαγές του φωτισμού και οι εμφανείς τεχνικές αλλαγής χωροχρονικού πλαισίου, αν το έβλεπα αυτό σε ταινία, με την ίδια απολύτως επιτυχημένη διανομή, θα έκλαιγα μέχρις εξαντλήσεως.» Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, θεατρολόγος, κριτικός.

«Το έργο αποτελεί μία μαθητεία στον τρόπο που «βαδίζουν» οι ήρωες στις διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας,με βασικό στοιχείο το ψέμα- είτε το παρεμβατικό ψέμα στο οποίο μας βυθίζουν οι άλλοι, συνήθως έχοντας καλές προθέσεις, είτε το προστατευτικό ψέμα που «φυτεύουμε» οι ίδιοι στον εαυτό μας μέσω της λειτουργίας της μνήμης. Η ιστορία ξετυλίγεται σαν μια άσκηση ισορροπίας,ξεκινώντας με την εναλλαγή μεταξύ δραματικών και κωμικών στοιχείων για να κορυφωθεί έπειτα σταδιακά στον ρεαλιστικό και σκληρό πυρήνα του δράματος. Αυτή η κινούμενη άμμος είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει στην παράσταση, όπου δίνεται έμφαση στην αμεσότητα των διαλόγων και την παράλληλη αφήγηση των γεγονότων.» Ιωάννα Βαρδαλαχάκη, Clickatlife

«Σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον συγγραφέα, η παράσταση διακρίνεται για τη ζωντάνια της και το μεράκι των συντελεστών της. Στα μάτια τους καθρεπτίζεται η αγάπη για το θέατρο αποδεικνύοντας ότι «καλό» θέατρο δεν παρακολουθεί κανείς μόνο σε «μεγάλες» σκηνές από γνωστούς ηθοποιούς. Έργα σαν «ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» μας επιτρέπουν δικαιωματικά να είμαστε υπερήφανοι για τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.» Μαρίνα Αποστόλου, Λογοτεχνικό Στέκι, δραματολόγος.

«Συνολικά, το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της καλοδουλεμένης παράστασης είναι η ικανότητά της να κρατά πάντα στο φόντο, μα πάντα παρούσα, μια φιλοσοφικοκοινωνική ανάλυση κοφτερή σαν μαχαίρι, και να μείνει, συγχρόνως, σε κοντινή απόσταση ασφαλείας από τους χαρακτήρες της , να στέκεται ανάμεσα στον πικρό ρεαλισμό και το καυστικό χιούμορ, την ειρωνεία και τη συγκατάβαση, το σαρκασμό και τη γενναιοδωρία. Δείτε τη»Κάτια Σωτηρίου, Mytheatro, Σκηνοθέτης, δραματολόγος.

Η παράσταση έχει βαθμολογία κοινού 5/5* στη σελίδα του Αθηνοράματος.

Λίγα λόγια για το έργο:

“Μια εφηβική παρέα αγοριών που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

Σαραντάρηδες πια καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με όσα δεν ήξεραν αλλά και όσα ήξεραν και επέλεγαν επιμελώς να καταχωνιάζουν.

Μια μάνα κατάκοιτη με αδυναμία ομιλίας επικοινωνεί τις ανάγκες αλλά και όλες τις επιθυμίες της με ένα ηλεκτρικό κουδούνι κρεμασμένο στο λαιμό.

Πόση δύναμη μπορεί να κρύβεται στην αδυναμία;

Πόση εξουσία στην ανημπόρια;

Πόσο μας επηρεάζουν οι άνθρωποι γύρω μας;

Πόσο μας αλλοιώνουν, μας διαμορφώνουν, μας συνθλίβουν;

Πόσο ελεύθεροι είμαστε πραγματικά στις επιλογές μας;

Συντελεστές

Κείμενο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Αλεξίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άντα Ανδρούτσου

Σκηνικά: Σταμάτης Ζέρβας

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Χάιντας, Δημήτρης Μαμάι, Αλέξανδρος Πέτοβας

Φωτισμοί: Δημήτρης Αλεξίου

Φωτογραφίες: Γιώργος Νίκογλου (studio), Ελπίδα Μουμουλίδου (παράσταση)

Βίντεο: Νεκτάριος Θεοδώρου

Graphicsdesign: Δήμητρα Καραγιάννη

Πρωτότυπη μουσική επένδυση: Βαγγέλης Σερίφης

Δημόσιες σχέσεις: Σάντρα Βουτσά

Εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνος Πλατής

Παίζουν: Απόστολος Βαρναβέλιας, Κατερίνα Ξαναλάτου, Βασίλης Λαδικός , Γιώργος Χάιντας , Βαρβάρα Ραμπαούνη, Γεωργία Προκοπίου.

Φιλική συμμετοχή: Βασίλης Μουτσόπουλος

Το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Αθηνά Πανταζή

σε στίχους Κατερίνας Ξαναλάτου , μελωδία του Δημήτρη Αλεξίουκαι παραγωγή- ενορχήστρωση Βαγγέλη Σερίφη

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Διάρκεια: 110 χωρίς διάλειμμα

Ημερομηνία: Από 29/01/2022 έως 31/01/2022

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:30 , Κυριακή 19:00 , Δευτέρα 20:30

Τοποθεσία: Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο , πλατεία Αυδή)

Eισιτήρια:13€ , 10€ (ανέργων, ΑΜΕΑ, φοιτητικό, 65+, ατέλειες)

(Στην παρουσίαση του βιβλίου«Το χρονικό του Ιόλαου» όλα τα εισιτήρια θα διατεθούν σε μειωμένη τιμή 10€)

Κρατήσεις/ ομαδικά εισιτήρια: 6972211091

Προπώληση: viva.gr

Link προπώλησης: Viva.gr

Είσοδος στο θέατρο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης εντός 6 μηνών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Για την είσοδο στην παρουσίαση του βιβλίου σε ανοιχτό χώρο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test 24 ωρών.

Δείτε επίσης:


error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE