Μ.Μαΐλη: Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Μάχη της Κρήτης από την Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας - «Το Αρκάδι» σε συνεργασία με το Δήμο

4 Ιουνίου 2022
Ο Πρόεδρος κος Α. Κλαουράκης

Κάθε χρόνο ο σύλλογος Κερατσινίου-Δραπετσώνας το «Αρκάδι» σε συνεργασία με το Δήμο τελούν εκδηλώσεις για να θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι την Ιστορία και να την μαθαίνουν οι νεότερες γενιές. Μην ξεχνάμε ότι λαός που ξεχνάει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον!

Φέτος συμπληρώθηκαν 81 ολόκληρα χρόνια  από την Μάχη της Κρήτης και την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού απέναντι στο ναζισμό. Ήταν 20 Μάϊου του 1941 όταν τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ πραγματοποιήσαν μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές θέλοντας να καταλάβουν το ηρωικό νησί.

 Με απαράμιλλο θάρρος οι κάτοικοι του νησιού, που παρ’ ότι ήταν άμαχοι, δεν δείλιασαν μπροστά στη θέα των αλεξιπτωτιστών ναζί και με όπλα που σχεδίασαν μόνοι τους συγκρότησαν μια αυθόρμητη, παλλαϊκή αντίσταση πολεμώντας γενναιά και καταφέρνοντας μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς στρατιώτες.

 Το μήνυμα τους, που έμεινε στην ιστορία ήταν ότι θεωρούσαν αδύνατον να συμβιβαστούν με την ιδέα της υποδούλωσης και μάλιστα χωρίς μάχη . Ομαδική αντίσταση για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας απέναντι στο φρικτό πρόσωπο του ναζισμού.

Οι ηρωική αντίσταση του Κρητικού λαού, μας δίνει το παράδειγμα για να συνεχίσουμε και μεις οι νεότερες γενιές, τους δικούς μας αγώνες και μάχες υπέρ της Ελευθερίας μας και της δημοκρατίας.

« Σε μία μέρα που ήταν αφιερωμένη στα κατορθώματα και την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού απέναντι στο ναζισμό, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα και συμβολισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το «ανυπόταχτο χωριό του Ψηλορείτη», τα Ανώγεια.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο της Πλατείας Κύπρου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ομιλία για το χρονικό της ημέρας στο πνευματικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης.

 Το παρόν στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου.

Το 1964 ιδρύεται μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία “ΕΝΩΣΙΣ ΚΡΗΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ – ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ” , με έδρα των τότε ξεχωριστών δήμων Κερατσινίου και Δραπετσώνας .

Σκοποί του συλλόγου ήταν και είναι α) η πνευματική, ηθική και κοινωνική εξίσωση των μελών του, β) η σύσφιξη των αδελφικών μεταξύ τους σχέσεων, γ) η παντός είδους συμβολή στον εκπολιτισμό των μελών του Σωματείου, δ) η συμμέτοχη στην πολιτιστική κίνηση της κοινωνίας , ε) η ενίσχυση των προσπαθειών για την επίλυση προβλημάτων της Κρητικής παροικίας, στ) η ενίσχυση και προώθηση κάθε προσπάθειας που τείνει στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης.

Το 1998 η “ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ–ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ–ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ” αποκτά την δική του στέγη μετά από πολλές προσπάθειες των τότε διοικήσεων αλλά και τις προσφορές και δωρεές των μελών της αλλά και πολλών φίλων της.

Ο σύλλογος είναι μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας κρητικών σωματείων και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδήλωσης της.

Από το 1964 μέχρι σήμερα ο σύλλογος συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις , διαλέξεις, εκδρομές, εορτές, χορούς, και παραστάσεις στα πλαίσια των δήμων, της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Οι παραπάνω δραστηριότητες καθιερώνουν τον σύλλογο μέσα στους κορυφαίους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής .

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΧΟΡΟΥ, ΛΥΡΑΣ-ΛΑΓΟΥΤΟΥ, ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

(ΠΑΙΔΙΚΑ-ΕΦΗΒΙΚΑ-ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ(7:30 ΜΜ ΕΩΣ 9:30 MM)

ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ 9 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

ΤΗΛ.210-4618992 ή 6973235284

email : ekkdtoarkadi@gmail.com

Δείτε επίσης:


Defacto.news ακολουθήστε μας και στο Google News

error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE