Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα του 1ου ορόφου στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134.
Έχουν περάσει εννέα μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας και άλλοι έξι από την ανάληψη καθηκόντων της Διοικητικής Οικονομικής Διευθύντριας. Μέσα σε αυτούς του μήνες όχι μόνο δεν δρομολογήθηκαν λύσεις για τα χρόνια προβλήματα του ΕΜΣΤ αλλά ήρθαν να συσσωρευτούν και νέα.
Δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας για την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού σε ό, τι αφορά την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεματικών του Μουσείου, ύψους 4.200.000 €. Πρόκειται για αποθεματικά που θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε βάθος τριών-τεσσάρων χρόνων, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και τη συνεχή εκθεσιακή δραστηριότητα του ΕΜΣΤ για τα επόμενα χρόνια και όχι να ξοδευτούν αλόγιστα μέσα στο 2022, αφήνοντάς το στη συνέχεια εξαρτημένο σε οικονομικό επίπεδο αποκλειστικά από την κρατική επιχορήγηση. Σημαντικά ερωτήματα εγείρει επίσης και η εναρμόνιση της Διοίκησης και της Διεύθυνσης με την πάγια πρακτική της κυβέρνησης για απευθείας αναθέσεις. Η υποστελέχωση του Μουσείου εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά του: στην προκειμένη περίπτωση παραμένει ακάλυπτο το 40% των θέσεων που προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (ΕΚΛ). Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Μουσείου αντί να προχωρήσουν στην στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας, προκρίνουν την ενοικίαση εργαζομένων αναθέτοντας σε ιδιωτική εταιρεία την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Έτσι, συνεχίζεται η πάγια τακτική των Διοικήσεων του ΕΜΣΤ να μη δρομολογούν τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη διάρθρωση των υποδιευθύνσεων και των τμημάτων του Μουσείου και με τον τρόπο που προβλέπεται στον ΕΚΛ. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα τον υδροκεφαλισμό του Φορέα και την έλλειψη ουσιαστικού συντονισμού του έργου του.
Παραμένουν ασαφείς οι διαδικασίες και ο ρόλος των τεσσάρων συμβούλων της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας· ο διορισμός τους, μάλιστα, στηρίχτηκε στην τελευταία τροπολογία για το ΕΜΣΤ, που ψηφίστηκε στις 29 Ιουνίου του 2021 και χωρίς καμία προηγούμενη δημόσια διαβούλευση.
Επιπλέον το κτιριακό ζήτημα συνεχίζει να ταλανίζει το ΕΜΣΤ: έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την έκθεση της μόνιμης συλλογής και των συμπληρωματικών έργων που τη συνόδευαν – και πάλι μέσω της απευθείας ανάθεσης μελέτης «Γενικού Σχεδίου και Μελέτης Σκοπιμότητας για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του ΕΜΣΤ». Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να μπούμε και πάλι στον κυκεώνα εκτεταμένων κτιριακών αλλαγών, μετατρέποντας έτσι το Μουσείο από ζωντανό χώρο πολιτισμού σε ένα νέο «Γεφύρι της Άρτας».
Δείτε επίσης:
- Μοναξιά μου όλα – Πυξ Λαξ (1996)
- Όλο μ΄ αφήνεις να σ΄ αφήσω – Πυξ Λαξ (1999)
- Ακόμα κ αν λείπεις είσαι μαζί μου – Πυξ Λαξ (1996)
- Κάτι να γυαλίζει – Βασίλης Καζούλης (1991)
- Στιγμές – Νίκος Παπάζογλου (1984)
- Τυφλές ελπίδες – Παντελής Θαλασσινός