~Νίκος Σαπουντζάκης~

Ο Νίκος Σαπουντζάκης ζωντανά στο Εν-τεχνο.gr 14-1-2016

eg

To εν-τεχνο.gr έχει την τιμή να φιλοξενήσει μια από τις ομορφότερες φωνές του έντεχνου τραγουδιού, αν και αρκετά νέος μόλις στα είκοσι εφτά του, έχει ήδη σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός και το μουσικό του ταλέντο έχει τραβήξει την προσοχή μεγάλων ονομάτων της ελληνικής δισκογραφίας. Το 2011 κάνει το ντεμπούτο του με το τραγούδι ‘’Πρώτη Αυγούστου’’ σε ένα άλμπουμ που συμμετέχουν ο Παντελής Θαλασσινός όπως και ο Ψαραντώνης. Ένα χρόνο μετά έρχεται ένα single του που θα θυμόμαστε μαζί του, με τίτλο για "Για πάντα θα σε θυμάμαι" . Το 2013 έρχεται η συνεργασία του με τον Αργύρη Λουλατζή στο τραγούδι "Να αδράξεις το σκοτάδι" . Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τον Νότη Σφακιανάκη σε στίχους και μουσική δικούς του, στο τραγούδι ‘’Δε μου αρκεί’’ . Ένα άλμπουμ που έγινε έξι φορές πλατινένιο. Λίγα χρόνια μετά γράφει ξανά για τον Νότη Σφακιανάκη το ‘’Καλέ μου ’γγελε’’ . Το 2014 έρχεται με το τραγούδι του "Στο παράδεισο μια βόλτα" . Στο άλμπουμ αυτό συνεργάζεται με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ενώ την ίδια χρονιά γράφει τα τραγούδια της μουσικής παράστασης του Κώστα Βουτσά και της Αλίκης Κατσάβου ‘’ Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων’’ με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά και τον Μιχάλη Ιατρόπουλο. Πολλές οι συνεργασίες του με ονόματα όπως Χρήστος Θηβαίος, Ελεονόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βασίλη Καζούλη, Γιώργο Νικηφόρο Ζερβάκη κ.α Καλώς ορίζουμε στο εν-τεχνο.gr τον Νίκο Σαπουτζάκη.

Η καινούρια σου δουλειά "Στα μισά του φεγγαριού" σε στίχους και μουσική δικούς σου, σε ένα βίντεο κλιπ που συμμετέχουν ο Κώστας Βουτσάς και Μιχάλης Ιατρόπουλος. Μίλησέ μας για την δουλειά σου αυτή.

Αυτό το κομμάτι ήταν στο πρώτο μου δίσκο "Στο παράδεισο μια βόλτα" είναι ένα αγαπημένο μου κομμάτι, προσπάθησα να προσεγγίσω τον Κώστα Βουτσά,αυτό το μεγαθήριο, τον τόσο μεγάλο ηθοποιό και τον Μιχάλη Ιατρόπουλο όπου είναι πολύ φίλος μου. Με τον Κώστα Βουτσά είχαμε βρεθεί και πριν το βίντεο κλιπ και δέχτηκε με χαρά να έρθει. Νομίζω βγήκε ένα καλό αποτέλεσμα ,η χαρά μου μεγάλη.

Ένα βίντεο κλιπ με δυο τόσο πολύ γνωστούς ηθοποιούς ως εμπειρία πως σου φάνηκε Νίκο;

Ήταν ιδιαίτερη εμπειρία ,ξεχωριστή. Είχα βέβαια άγχος να βγει μια σωστή δουλειά και ένα καλό αποτέλεσμα γιατί αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλους καλλιτέχνες.

eg

- Ως τραγουδιστής κλείνεις στο έντεχνο είδος μουσικής, γράφεις όμως επίσης και για άλλα είδη μουσικής και ταυτόχρονα έχεις συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες από την Κρητική σχολή. Ο Νίκος σε ποια κατηγορία τοποθετεί τον εαυτό του; Σε ποιο είδος μουσικής και ποιο από όλα αυτά τα είδη σε αγγίζει περισσότερο;

.Νομίζω δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στη μουσική. Μου αρέσει το καλό τραγούδι, υπάρχει το καλό τραγούδι και το μέτριο τραγούδι. Προσπαθώ να προσεγγίζω καλό στίχο καλή μουσική χωρίς να βάζω ταυτότητα όσο αφορά την κατηγορία της μουσικής. Αυτό προσπαθώ να κάνω και με τα χρόνια να γίνομαι καλύτερος. Βέβαια ο καθένας μας μπορεί να έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Να είναι rock στη ζωή του αλλά συγχρόνως να αγαπάει το λαϊκό τραγούδι και το αντίστροφο. Η αλήθεια βέβαια είναι μιας και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη έχω ακούσματά και χρώματα στα τραγούδια μου από εκείνη, από την Κρητική παράδοση ,τα Κρητικά όργανα και την νοοτροπία.

- Θα γυρίσουμε το χρόνο στο 2010 εκεί που πλέον κατάλαβες ότι η μουσική έχει μπει στη ζωή σου .Κοιτώντας τον Νίκο εκείνης της εποχής και τον Νίκο σήμερα, τι βλέπεις να έχει αλλάξει;

Νομίζω πως τότε έβλεπα πολύ ονειρική την κατάσταση στη μουσική, έλεγα θα κάνω αυτό που αγαπάω, θα γίνει εύκολα και γρήγορα κάτι που είναι τόσο δύσκολο. Ήμουν παιδί τότε. Σήμερα παλεύω πολύ περισσότερο από ότι τότε. Έχω ωριμάσει και μουσικά και ως άνθρωπος και δεν ενθουσιάζομαι πια τόσο με τις καταστάσεις. Προσπαθώ στη ζωή μου να κρατάω χαμηλούς τόνους.

eg

Στα είκοσι δυο σου χρόνια συγκεκριμένα μπήκε η μουσική στη ζωή σου, ήταν τότε που συνειδητοποίησες ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ;

Ναι κάπου στα είκοσι δυο φαντάσου αγόρασα μια κιθάρα ,άρχισα γρατζουνούσα και έγραφα στίχους. Δεν έμαθα μέσω κάποιου δασκάλου η ωδείου μουσική και τραγούδι. Μόνος μου το πάλεψα, μου βγήκε αυθόρμητα.

Ναι κάπου στα είκοσι δυο φαντάσου αγόρασα μια κιθάρα ,άρχισα γρατζουνούσα και έγραφα στίχους. Δεν έμαθα μέσω κάποιου δασκάλου η ωδείου μουσική και τραγούδι. Μόνος μου το πάλεψα, μου βγήκε αυθόρμητα.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι ήμουν αρκετά ενθουσιώδης και πίστευα πως ένα talent show μπορούσε να με αξιοποιήσει. Δε πιστεύω πια πως η τηλεόραση είναι από τα πρώτα μέσα που μπορείς να προβάλεις την δουλειά σου, ήταν τόση καθαρή τηλεόραση αυτό το κομμάτι που διαχειρίστηκαν τότε. Στο 95% ήταν τηλεόραση και ένα 5% το ταλέντο που μπορεί να είχε ο καθένας μας. Δε το μετάνιωσα ήταν μια εμπειρία στη ζωή μου αυτή.

- Ονόματα που έχουν καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα, καλλιτέχνες που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία συνεργάζονται μαζί σου. Ονόματα όπως Βασίλης Παπακωνσταντίνου ,Ψαραντώνης, Παντελής Θαλασσινός ,Χρήστος Θηβαίος, Ελεονώρα Ζουγανέλη κ.α . Πως ήρθαν αυτές οι συνεργασίες στη μουσική σου ως τώρα πορεία;

Ο Παντελής Θαλασσινός και ο Ψαραντώνης το 2011 τους βρήκα στο δρόμο μου, τότε ήμουν ακόμα στη Κρήτη. Μου πρότειναν την συμμετοχή μου στον τότε δίσκο με τίτλο ‘’Δέκα χρόνια ταξίδι’’ και η συμμετοχή μου ήρθε με την ‘’Πρώτη Αυγούστου’’ σε στίχους και μουσική δικούς μου. Ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα με ανθρώπους που έχουν χιλιόμετρα στη μουσική. Όσο αφορά την Χρήστο Θηβαίο και την Ελεονόρα Ζουγανέλη γνωριστήκα σε συναυλίες στις οποίες εγώ συμμετείχα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον οπόιο έχω μια πιο ιδιαίτερη σχέση από τα υπόλοιπα ονόματα που προαναφέραμε. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που μου πρότεινε να πάω μαζί του σε συναυλίες του.

eg

- Στίχοι, μουσική ,ερμηνεία και μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. Ποιο κομμάτι της καλλιτεχνικής σου φύσης καλύπτει την συμμετοχή σου σε μια θεατρική παράσταση;

Όσο αφορά αυτό το κομμάτι είναι η μουσική πάνω από όλα για εμένα. Με το θέατρο δεν είχα ποτέ σχέση, απλά συνέβη. Είχα την χαρά να συμμετέχω στη παράσταση του Κώστα Βουτσά και να ερμηνεύω ζωντανά τα τραγούδια μου πάνω στην θεατρική σκηνή. Νομίζω πως η μουσική με έκανε να συνεργαστώ με ηθοποιούς, δεν είχα ποτέ τέτοια καλλιτεχνική φλέβα. Η μουσική με κερδίζει σαν φύση.

- Μουσική και στίχοι που αγγίζουν τον καθένα μας ,μας ταξιδεύουν μαζί με την φωνή σου. Ποιες αφορμές χρειάζεται ο Νίκος για να βρεθεί σε καλλιτεχνικό οίστρο και τι είναι αυτό που τον επηρεάζει να δημιουργήσει;

Έχει να κάνει κάποιο μέρος με την ζωή μου, τα προσωπικά μου, κάποιες καταστάσεις που έχω ζήσει. Ένα άλλο μέρος είναι κάποιες ιστορίες που έχω ακούσει, κάποιος φίλος που μου έχει πει κάτι για την δική του ζωή και το έχω μεταφράσει, το έχω μεταφέρει σε κάποιο τραγούδι, σε ένα στίχο ή σε κάποια νότα.

eg

- Ο Νίκος ως δημιουργός και όχι σαν τραγουδιστής, όταν ακούει μια δουλειά του ολοκληρωμένη ποια συναισθήματα έχει;

Ίσως να το έχεις ξανά ακούσει αλλά νομίζω πως θέλω να κλείσω τα αυτιά μου αρχικά, δε θέλω να με ακούω ,δε γνωρίζω το γιατί. Όταν πια φύγω από αυτό το στάδιο μελετάω τα λάθη ,προσπαθώ να καταλάβω μάλλον που ακούγεται καλά που ίσως όχι, τι πρέπει να αλλάξω αλλά συνήθως και είναι κακό μου αυτό , δύσκολα ακόμα και σε λάθος να αλλάξω κάτι που έχει βγει, είτε σε στίχο είτε σε μουσική. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξω στο μέλλον.

- Η στιγμή που δίνεις ένα τραγούδι σου σε κάποιο γνωστό καλλιτέχνη που έχει το δικό του κοινό ,αναφέρομαι στον Νότη Σφακιανάκη. Πως νιώθεις ,ποια τα συναισθήματά σου σε αυτή την στιγμή;

O Νότης είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, είχα την χαρά να δώσω δυο μου κομμάτια στους δυο τελευταίους του δίσκους και ίσως πάμε για ένα τρίτο. Ο Νότης είναι δίκαιος άνθρωπος ,απόλυτος βέβαια σε κάποιες στιγμές. Για εμένα είναι καλλιτέχνης ,τον άκουγα από μικρός, δεν είναι βέβαια στα ακούσματα του έντεχνου αλλά όπως σου είπα μπορώ να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε. Ο Νότης Σφακιανάκης είναι μια κατηγορία μόνος του.

eg

Σου αρέσει να ερμηνεύεις ή να δημιουργείς;

Αν μπορούσα δεν θα δημιουργούσα ,ούτε θα έπαιζα κιθάρα, η μεγάλη μου λατρεία είναι το τραγούδι αλλά μέσα από το τραγούδι μου βγήκε και η δημιουργία. Είναι ένα πακέτο που μου βγήκε όλο μαζί. Το σίγουρο είναι ότι λατρεύω το τραγούδι.

- Ποιες είναι φιλοδοξίες σου για το αύριο. Τι θα δούμε στην πορεία ,τι περιμένουμε από τον Νίκο;

Θέλω να οργανώσω κάποιες εμφανίσεις και να βάλω μπροστά τον δεύτερο δίσκο, ήδη έχω αρχίσει να γράφω τραγούδια και να δημιουργώ. Νομίζω μέσα στο χρόνο θα μπω στο στούντιο και θα ηχογραφήσω.

- Έχεις μια σου συνεργασία σε ένα σου τραγούδι με τον Γιώργο Νικηφόρο Ζερβάκη ,το οποίο λέγεται ‘’Κρίνα Λευκά’’ ,μίλησε μας για αυτή την συνεργασία.

Με τον Γιώργο είμαστε αδελφικοί φίλοι, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια ,έχει κάνει και εκείνος πολλά βήματα ,ειδικά με το τραγούδι ‘’Να σταθώ στα πόδια μου’’ . Τον αγαπάω πολύ τον Γιώργο. Τα πρώτα μου live έγινα στο μαγαζί του Γιώργου στη Κρήτη. Έχουμε τραγουδήσει μαζί ,έχουμε περάσει στιγμές μαζί και εύχομαι να συνεργαστούμε στο μέλλον μαζί.

eg

- Οικονομική κρίση, δημοψήφισμα ένα σωρό γεγονότα. Ο Νίκος πως τα είσπραξε ,πως τα εκ λαμβάνει ως χαρακτήρας και ως καλλιτέχνης;

Αυτό που ζούμε δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αυτή η μιζέρια αυτός ο πάτος, δε ξέρω πόσο μπορεί να πέσουμε και άλλο. Ελπίζω σε μια άσπρη μέρα , πρέπει να πάμε παραπέρα και θα πάμε παραπέρα. Ο Έλληνας θα την βρει την άκρη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πιστέψαμε πράγματα που δεν έπρεπε , μας κάνανε να πιστέψουμε. Δε ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον όσο αφορά τα κοινωνικοπολιτικά αλλά πρέπει να σταθούμε όρθιοι για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας , για μια καλύτερη ζωή . Λείπε η αγάπη από τον κόσμο ίσως για αυτό πάμε έτσι. Μέσα βέβαια από μια κρίση γεννιούνται όμορφα πράγματα όσο αφορά την μουσική. Νομίζω η κρίση κάνει τους καλλιτέχνες να γράψουν περισσότερο γιατί έχουν πονέσει πολύ. Θα δούμε κάποια τριαντάφυλλα να ανθίσουν μουσικά.

Στη προσωπική σου ζωή , η προβολή σε έχει επηρεάσει ; Σε έχει ακουμπήσει;

Η μουσική είναι μέρος της ζωής μου και είναι τρόπος ζωής αυτό που κάνω. Κάποιες φορές με επηρεάζει στα προσωπικά μου. Πολλές φορές την μουσική την βάζω πάνω από πολλά πράγματα , δεν είναι εύκολα διαχωρίσιμο, σε ξεπερνάει. Αν το έχεις μέσα σου σε τρώει. Η μουσική για εμένα θα είναι πάντα πάνω από πολλά πράγματα ,δε μπορώ να κάνω αλλιώς. Και ίσως κάποιες φορές να κάνω πέρα πράγματα που δεν έπρεπε. Ναι, με έχει επηρεάσει αρκετά.

Νίκο, μια ευχή σου για τους ακροατές του εν-τεχνου.gr.

Η ευχή μου για όλους τους ανθρώπους είναι υγεία και αγάπη, αν υπάρχει αγάπη όλα έρχονται. Όλα φτιάχνουν και όλα πάνε μπροστά. Με ζήλια και μίσος δε προχωράμε πουθενά. Οπότε στους ακροατές εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλα τους τα χρόνια. Να ακούνε καλά τραγούδια, μας αφορά όλους.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος - Κατερίνα Χορτατσιάνη