~Μιρέλα Πάχου~

Η Μιρέλα Πάχου ζωντανά στο Εν-τεχνο.gr 28-1-2016

eg

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα κορίτσι βγαλμένο μέσα από ένα παραμύθι, το όνομα της κάποιες νότες του πενταγράμμου σε τυχαία σειρά και τελικά τίποτα δεν ήταν τυχαίο για την Μιρέλα. Γεννήθηκε το 1986 στη Ρόδο, όπου και μεγάλωσε και η μουσική ένα της αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της όπως εκείνη υποστηρίζει. Παράλληλα σπουδάζει Νομική και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Δημόσιο Δίκαιο, μα είναι αυτές οι νότες που πάντα θα καθαρίζουν την ζωή της. Το όνομά της. Είναι η Μιρέλα Πάχου μαζί μας στο εν-τεχνο.gr

Το παραμύθι είναι εξ αρχής μια επινόηση ,ένα μυθιστόρημα ,μια φανταστική αφήγηση και η Μιρέλα σε μια έκφραση αλληγορίας της ζωντανεύει αυτούς του ήρωες μέσα από στίχους της. Η Αλίκη όπως και ο Αλαντίν συμπεριλαμβάνονται στην νέα σου δουλειά. Είναι μια έκφραση σαρκασμού ή ένα αίσθημα νοσταλγίας; Ποια τα πραγματικά μηνύματα που θέλεις να περάσεις;

Δεν είναι τίποτα από τα δυο, δεν είναι έκφραση σαρκασμού είναι ίσως αίσθημα νοσταλγίας της παιδικής μου ηλικίας. Πιστεύω στη Μαγεία των παιδικών μας χρόνων και θέλησα κάποια στιγμή αυτό να το εκφράσω, είναι βέβαια κάπως μεταφυσικό αλλά μήπως και τα παραμύθια δεν είναι κάπως μεταφυσικά .Κάποιος είπε πως έρχεται μια στιγμή που ανοίγει η πόρτα και μπαίνει το μέλλον. Είναι πολύτιμο νομίζω να κουβαλάμε μαζί μας, την λίγη μαγική χρυσόσκονη.

eg

Χαρακτηριστική εικόνα της Μιρέλας είναι αγκαλιά με το ακορντεόν της, παραληρώντας την δουλειά σου βλέπουμε την παρουσία του ακορντεόν σε πιο ρυθμικά κομμάτια και στα πιο μελωδικά την παρουσία του πιάνου και διαβάζοντας σε σε μια συνέντευξη σου ομολογείς την αγάπη σου για το πιάνο και τον έρωτά σου για το ακορντεόν. Την Μιρέλα ποιο όργανο είναι αυτό που την εκφράζει στο χαρακτήρα της;

Ναι όντως, το πιάνο είναι η μεγάλη μου αγάπη και η μακροχρόνια σχέση μου από τα πέντε μου. Το ακορντεόν είναι κεραυνοβόλος έρωτας και πραγματικά δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο περισσότερο. Η εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση ενός κύκλου κλασσικών σπουδών στο πιάνο, έτσι όταν ανέβηκα στην Αθήνα βρέθηκα αντιμέτωπη με το δίλλημα να συνεχίσω με το δίπλωμα στο πιάνο ή να ξεκινήσω ένα νέο όργανο. Όταν άκουσα τον Ηρακλή Βαβάτσικα να παίζει ακορντεόν ο κύβος ερρίφθη. Έτσι ξεκίνησα μαθήματα μαζί του και το ερωτεύτηκα. Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα δυο,είναι και πιάνο και ακορντεόν.

Στη ζωή της Μιρέλας η μουσική έχει μπει από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, προερχόμενη βέβαια από μια μουσική οικογένεια. Πότε ο στίχος γίνεται ανάγκη έκφρασης σου και ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που πυροδοτούνε αυτήν την ανάγκη;

Υπάρχουν ώρες που παίζω και γράφω μουσική και άλλες που προτιμώ να γράφω στίχους. Είναι δυο διαφορετικές εντελώς διαδικασίες και ας έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή ,την μουσική. Είναι το ίδιο δημιουργικές ,είναι και οι δυο ανάγκες έκφρασης. Τώρα ποιες στιγμές πυροδοτούν την ανάγκη να γράψω στίχους είναι ερώτημα στο οποίο ακόμα δεν έχω απαντήσει ,το επεξεργάζομαι. Βέβαια τον τελευταίο καιρό επιχειρώ όλο και πιο συχνά να γράφω και μάλιστα αυτή την περίοδο πειραματίζομαι και με τον πεζό λόγο ,γράφω κείμενα για μια παράσταση.

eg

Μέσα στη καινούρια σου δουλειά έχεις μια συμμετοχή με τον Αγαπητό Πάχου. Αγαπητός για εσένα ,είναι ο πατέρας σου. Μίλησε μας για αυτή την συνεργασία.

Για εμένα είναι το πιο συγκινητικό κομμάτι του δίσκου, λέγεται γράμματα σε στίχους και μουσική του Βασίλη Καζούλη. Ο πατέρας μου είναι εξαιρετικός τραγουδιστής και το λέω όσο πιο αντικειμενικά μπορώ. Είμαι πολύ συγκινημένη για αυτή την συνεργασία .

’λλοτε πλαισιώνεις μουσική και άλλοτε στίχους πάνω σε συνεργασίες μεγάλων ονομάτων της δισκογραφίας. Ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε ,κάτι που είχες ήδη οραματιστεί ή τρόμαξες στην ιδέα των ονομάτων όπως Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδης , Διονύση Σαββόπουλο, Βασίλη Καζούλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσας και πολλών άλλων;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα όνειρο που δεν πίστευα ποτέ πως θα πραγματοποιηθεί και μεταξύ μας ακόμα τρομάζω στη σκέψη ότι συμμετέχουν στο δίσκο. Είναι καλλιτέχνες που θαύμαζα από μικρή, νιώθω πολύ τυχερή για όλες τις συνεργασίες αυτές ,τόση τυχερή που δε θα μπορούσα να ευχηθώ κάτι άλλο και κοινώς τόπος όλων των συνεργασιών ήταν η αγάπη και η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και τους οφείλω πάρα πολλά. Τους οφείλω πάρα πολλά για την τιμή αυτή.

Η Μιρέλα σπουδάζει Δημόσιο Δίκαιο , αν ψάξει μέσα της βαθιά είναι δίκαια στη ζωή της απέναντι στους άλλους και πόσο δίκαια έχουν σταθεί οι άνθρωποι απέναντί της;

Στην καθημερινότητα μου έχω ως βασική σταθερά την δικαιοσύνη, θέλω να πιστεύω πως δεν έχω αδικήσει κανέναν και αν το έχω κάνει θα ζητήσω συγνώμη. Δεν έχω παράπονο σε γενικές γραμμές για το πόσο δίκαιοι είναι η ζωή απέναντι μου και οι άνθρωποι κατά επέκταση. Δεν έχω κανένα παράπονο. Ως προς το Δημόσιο Δίκαιο κάνω διδακτορικό έχει θέμα Ελευθερία της Τέχνης και Σύμβολα ,ουσιαστικά είναι μια προβληματική ότι τα σύμβολα δε προστατεύονται συνταγματικά και το ερώτημα είναι υπάρχουν άρθρα στο σύνταγμα που συνάγεται η έμμεση προστασία τους.

eg

Έχεις συμμετάσχει σε μεγάλες μουσικές σκηνές με πολύ δυνατά σχήματα, συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και μια πληθώρα κόσμου. Πολλές φορές την ώρα που τραγουδάς ο φακός σε συλλαμβάνει να κλείνεις τα μάτια .Τι σκέψεις εκείνη την στιγμή περνούν μπροστά σου;

Εκείνη την στιγμή μπαίνω μέσα στο τραγούδι, το εικονοποιώ το βιώνω. Εξαρτάται το τραγούδι κάθε φορά ,το timing ,η ατμόσφαιρα. Είναι πολύ παράγοντες αλλά κυρίως μπαίνω μέσα στο τραγούδι, το βιώνω.

Η Μιρέλα έχει άγχος όταν ανεβαίνει στη σκηνή;

Έχω πολύ άγχος πάντα τα πρώτα λεπτά .Έχουμε κάνει πολλά live με τον Μίλτο τα τελευταία χρόνια κυρίως και κάθε φορά δέκα λεπτά πριν έχω ναι. Αυτό το άγχος βέβαια νομίζω είναι δημιουργικό ,σε κρατάει σε εγρήγορση

Η Μιρέλα του παραμυθιού στην Ελλάδα του σήμερα σε δρόμους γεμάτους ανθρώπους αδικημένους από την καθημερινότητά μας .Πως αντιλαμβάνεσαι ως καλλιτέχνης τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και ως νομικός την άποψη σου για το κίνημα της γραβάτας ,μια ορολογία που γεννήθηκε πρόσφατα.

Και ως καλλιτέχνης και ως νομικός η άποψη μου είναι η ίδια, το μιζών δεν είναι η γραβάτα αλλά η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που αντιδρούν στα δεδομένα που τους καταδικάζουν σε οικονομικό και επαγγελματικό αφανισμό.

eg

Ρόδος ένα πανέμορφο νησί με Κάστρα και Ιππότες,σαν ένα ακόμα παραμύθι που γεννήθηκες μέσα του.Μεγαλώνοντας σ’αυτό το νησί περιέγραψέ μας την ζωή σου στη Ρόδο και πόσο εύκολο ήταν να αναπτύξεις το ταλέντο σου μένοντας εκεί;

Η Ρόδος είναι ένα πανέμορφο νησί, συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα και ενός νησιού και μιας μεγάλης πόλης .Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια ,τις βουτιές τους περισσότερους μήνες του χρόνου ,την μαγική Μεσαιωνική Πόλη ,την Λίνδο . Συνδυάζει βουνό και θάλασσα ,τρομερές εναλλαγές τοπίου ,είναι οι Πεταλούδες, είναι πολλά .Είναι ιδανικός τόπος να μεγαλώσει ένα παιδί ,να γνωρίσει την τέχνη και τον πολιτισμό ,να αθληθεί και όλα αυτά με φόντο ένα υπέροχο background. Τώρα το ταλέντο όπου υπάρχει βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος να φυτρώσει και να αναπτυχθεί, φτάνει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι ,οι γονείς οι δάσκαλοι, οι φίλοι.

Τι έχει αλλάξει πλέον στη Μιρέλα φεύγοντας από την Ρόδο ερχόμενη πια στους ρυθμούς της Αθήνας. Τι θυμάται ,τι νοσταλγεί και αν θα γύριζε ποτέ πίσω.

Δε ξέρω πόσο διαφορετική θα ήμουν αν είχα ζήσει όλα αυτά τα χρόνια στη Ρόδο, να σου πω την αλήθεια δε μπορώ να απαντήσω γιατί ουσιαστικά δεν νιώθω ότι έχω φύγει. Όπως λέει το τραγούδι των Πασχαλίδη-Ιωάννου ,η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος, οπότε δε ξέρω πόσο διαφορετική θα ήμουν. Μεγαλώνοντας αλλάζουμε και μέσα μας και έξω μας και γύρω μας .Βέβαια το άσμα λέει όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Πραγματικά πάντως νιώθω πως δεν έχω φύγει, πηγαίνω συχνά ,κατεβαίνω κάθε δυο μήνες. Νιώθω σαν να μην έχω φύγει.

eg

Συναντάμε την Μιρέλα σε μια της συνεύρεση με τον Πέτρο Λαγούτη στην θεατρομουσική παράσταση ‘’Έρωτες και άλλα παραμύθια’’ . Μουσικές δικές σου και άλλες τόσες αγαπημένες .Τι θα δούμε σ’ αυτή την παράσταση ;

Αυτή η παράσταση θα γίνει 12 &13 Φεβρουαρίου στο Σταυρό του Νότου ,μιλάει για τις μεγάλες αγάπες που μπαίνουν στη ζωή μας με ένα μαγικό τρόπο ,μας την κάνουν άνω κάτω ,εμείς επενδύουμε σε αυτές ,περνάμε παραμυθένια ώσπου καταλήγουν ξαφνικά να είναι σκέτο παραμύθι χωρίς happy end . Η παράσταση είναι μουσική ,για αυτούς τους έρωτες τραγουδάμε και δομείται σε κείμενα που έχω γράψει. Αφηγητής είναι ο Πέτρος που παρακολουθεί αυτή την ερωτική ιστορία. Ο Πέτρος είναι εξαιρετικός όπως εξαιρετικοί είναι και οι συνεργάτες ,Δημήτρης Σινογιάννης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο και ο Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα.

Τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα της Μιρέλας ποια είναι και ποιοι οι άμεσοι στόχοι σου ,ποιες οι προτεραιότητες σου στο δικό σου αύριο.

Πέρα από την παράσταση στο Σταυρό του Νότου συμμετέχω στις εμφανίσεις του Μίλτου Πασχαλίδη εντός και εκτός Αθήνας και επιπλέον κάποια προσωπικά live. Ως προς τα νομικά ελπίζω να τελειώσω το διδακτορικό μου.

eg

Βγάζει η φωνή σου όσο και η παρουσία σου ένα κορίτσι πολύ συναισθηματικό ,ίσως και αρκετά προσγειωμένο για την ηλικία του και για όσα έχουν κυλήσει στη ζωή του. Πόσο αυτή η δημοσιότητα έχει έρθει σε αντίθεση με αυτό το χαρακτήρα που τουλάχιστον εμείς αντιλαμβανομαστε;

Είμαι αρκετά συναισθηματική και ρεαλίστρια σε ισόποσες δόσεις και καμια φορά επιστρατεύω το ένα ή το άλλο σε λάθος στιγμή.Το συναίσθημα όταν χρειάζεται ρεαλισμό και αντίστροφα. Ως προς την δημοσιότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα ,δεν νιώθω να έχει αλλάξει η ζωή μου.

Μια σου ευχή ένα μήνυμα δικό σου στους ακροατές του εν-τεχνου.gr

Η ευχή θα μου θα είναι με ένα τραγούδι των Κίτρινων Ποδηλάτων που περιλαμβάνεται στο δίσκο και λέγεται Πάμε Μπροστά. Η ευχή μου είναι πάμε μπροστά με φλόγα αναμμένη στα μάτια.

Και ζήσαμε εμείς καλά εσείς ακόμα καλύτερα.

Καλή σου νύχτα Μιρέλα. Καλό μας ξημέρωμα εν-τεχνο.gr

Συνέντευξη: Κατερίνα Χορτατσιάνη

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος - Κατερίνα Χορτατσιάνη