~Μάγδα Βαρούχα~

Η Μάγδα Βαρούχα ζωντανά στο Εν-τεχνο.gr 9-3-2016

eg

Φόρεσε χρυσά φτερά και θέλησε να πετάξει και είχε όνειρα πολλά όνειρα η ζωή της, γέλια και αρώματα ,αρώματα ξένων. Με μια κιθάρα αγκαλιά και την φωνή της ξεκινά το μουσικό μας ταξίδι . Ντύνει την μουσική με σκέψεις , δικούς της στίχους και το ταξίδι αυτό μόλις που ξεκινά. Η Μάγδα Βαρούχα στο εν-τεχνο.gr

Διαβάζοντας για την Μάγδα ,η μουσική μπαίνει σε αρκετά μικρή ηλικία στη ζωή της, πότε αντιλαμβάνεσαι πως η μουσική θα καθορίσει πια την μετέπειτα πορεία σου .Πάμε να γνωρίσουμε την Μάγδα.

Ξεκίνησα μικρή να ασχολούμαι με την μουσική, όταν κατάλαβα ότι δε μπορώ χωρίς αυτή ήμουν περίπου στα είκοσι και είχα ξεκινήσει ερασιτεχνικά σε ένα piano bar ,έβλεπα πως όλο αυτό με τραβάει ιδιαίτερα, το τραβάω και εγώ .Δε γινόταν αλλιώς ,ήταν καρμική η σχέση.

eg

Η πρώτη σου πια στιχουργική ανάγκη ντύνεται για εμάς με χρυσά φτερά ,ποια η αρχή ποιο φαντάζει το τέλος ,η Μάγδα τι κρατάει ,τι ονειρεύεται στο πρώτο πέταγμα της;

Τα χρυσά φτερά είναι ένα τραγούδι πολύ αγαπημένο μου γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια. Ήταν ο πρώτος στίχος και μουσική που τόλμησα να το δημοσιεύσω .Επηρεασμένο από μια φίλη μου που πέρναγε κάποια ζόρια και στο ρεφρέν δείχνει την λύτρωση ενός ανθρώπου που έχει αγαπήσει και ενώ δεν πέρασε σε ‘’καλά’’ θέλει να το εκμεταλλευτεί, να πάρει χρυσά φτερά και να πετάξει. Έχει μια θετική στο τέλος κατάληξη αυτό.

Η Μάγδα δηλώνει ότι γράφοντας δεν είναι μόνη , εξαλείφει τον φόβο της μοναξιάς παρέα με τους στίχους της και μουσική της. Θεωρείς ότι είναι ένα βασικό κίνητρό σου να ξορκίσεις την μοναξιά ;

Ναι, αυτό το είχα πει κάποτε και ισχύει, όταν δημιουργώ είμαι μόνη μου. Η δημιουργία πολλές φορές πηγάζει από την μοναξιά και περίεργα συναισθήματα που έχεις μέσα σου, τα οποία εγώ προσωπικά δεν εξωτερικεύω με άλλο τρόπο εκτός από την μουσική. Το τραγούδι είναι αφετηρία όταν φεύγει από εμένα και φτάνει στα αυτιά του ακροατή. Τότε δεν είμαστε μόνοι ,αυτό μας ενώνει . Γράφοντας πιστεύω ότι τελικά έχω πάντα παρέα.

eg

Μια αρκετά σημαντική σου συνεργασία ξεκίνησε πριν χρόνια με τον Αλέξανδρο Χατζή, πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε και τι έμαθες μέσα σ’ αυτήν την επαφή σου και εμπειρία σου;

Με τον Αλέξανδρο παίζαμε περίπου τρία χρόνια παρέα, είναι ο πρώτος άνθρωπος που είδε κάτι σε εμένα και μου είπε Μάγδα συνέχισέ το. Διάβασε μελέτησε τραγούδα και όλα είναι μπροστά σου , οπότε στην ουσία είναι ένας δάσκαλός . Βέβαια δε μου δίδαξε μόνο μουσική , μου δίδαξε πράγματα που θα συναντήσω , δυσκολίες , συμπεριφορές ανθρώπων περίεργες και μου είπε τα tips ώστε να μην πατήσω ποτέ τις αξίες μου και τα πιστεύω μου. Για εμένα είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου. Ένας αξιόλογος άνθρωπος από την προσωπική μου πια επαφή, ένα πολύ καλό παιδί, έχει απίστευτο χιούμορ και φυσικά μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ με τον πατέρα του, τον Κώστα Χατζή ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλλιτέχνης. Είχα την τύχη να παίξουμε παρέα σε μια συναυλία στη Κρήτη .Μόνο καλά λόγια και για τους δυο έχω να πω.

Να μου γελάς ένα τραγούδι θεσμός στην παράσταση stand up for U για την UNICEF και γνωρίζουμε μια ακόμα πλευρά της Μάγδα αρκετά ευαισθητοποιημένη , μίλησε μας για αυτή σου την στιγμή.

Το Stand up for U είναι μια παράσταση που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια ,διανύει τώρα το τρίτο έτος. Το ξεκίνησε ο Γιώργος Χατζηπαύλου ο ηθοποιός ,μια παράσταση για τα παιδιά, για την UNISEF ,η οποία είχε την τύχη να πάει πάρα πολύ καλά και να γίνει θεσμός. Στο τραγούδι αυτό έχω γράφει τους στίχους και την μουσική παρέα με τον Αλέξανδρο Κούρο ,έναν βασικό μου συνεργάτη και φίλο . Η αλήθεια είναι ότι του έχω ιδιαίτερη αδυναμία αν και δεν είναι ακριβώς το ύφος που τραγουδάω αλλά ο σκοπός για τον οποίο γράφτηκε είναι πολύ σημαντικός και αφού μπόρεσα να βοηθήσω σε κάτι τόσο όμορφο απλά κάνοντας αυτό που αγαπάω , για εμένα είναι τύχη ευλογία . Μακάρι να μου συμβαίνουν τόσο όμορφα πράγματα και να βοηθάω με αυτό τον τρόπο κάθε μα κάθε μέρα.

Η άποψη σου για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας Μάγδα;

Ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές , στενοχωριέμαι πολύ . Δε μπορώ να το χαρακτηρίσω , ώρες ώρες απογοητεύομαι πάρα πολύ από όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Οι άνθρωποι έρχονται για ένα καλύτερο αύριο , για να μπορέσουν να ζήσουν. Η άποψη μου είναι πως μπορούμε εμείς να λύσουμε το πρόβλημα. Αν μπορείς να κάνεις μια καλή κίνηση να βοηθήσεις , κάνε την . Διαβάζω τι συμβαίνει και είναι απαράδεχτο, δε το χωράει ο νους μου.

eg

Καλλιτεχνικά θα μπορούσες να ασχοληθείς με τέτοιου ύφους κομμάτια που αφορούν την κοινωνία;

Φυσικά και μεγάλη μου χαρά, η αλήθεια είναι ότι ο στιχουργικός μου λόγος μέχρι στιγμής είναι κατά κύριο λόγο ερωτικός , θέλω να μπορέσω να προσφέρω επί της ουσίας. Εννοείται , κάθε τι που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω έναν άνθρωπο ,θα το έκανα και με την μουσική και εκτός αυτής.

Ονειρεύτηκα και εγώ μαζί σου τόσες φορές ,όνειρα ένα τραγούδι σταθμός σε στίχους και μουσική του Aρη Κλεισούρα.

Τι να πρωτοπώ για αυτό το τραγούδι, δημιουργήθηκε όταν γνώρισα τον ’ρη μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Το έγραψε πάνω στη φωνή μου ,στην ουσία μας έδεσε σαν συνεργάτες και σαν φίλους. Τα όνειρα νομίζω είναι ένα τραγούδι που ακόμα δεν έχει κάνει τον κύκλο του, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να το κρίνουμε . Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι , ένα ζεϊμπέκικο που θεωρώ ακουμπάει τον οποιονδήποτε που αισθάνεται .

Ασχολείσαι από πολύ μικρή με την μουσική, πότε πια συνειδητοποιείς ότι το έντεχνο είναι το είδος σου;

Να πω την αλήθεια δεν το έχω αποφασίσει απόλυτα γιατί γενικά έχω πολλές επιρροές από την ξένη μουσική , ακούω πολλά πράγματα . Το έντεχνο είναι ότι πιο κοντά σε αυτό που θέλω να κάνω. Αμφιταλαντεύομαι χρόνια είναι η αλήθεια για το ύφος μου και αυτό που θέλω να πετύχω είναι να ενώσω τις επιρροές μου . Στην ουσία τα τελευταία τρία χρόνια παίζω σε σκηνές που αφορούν το έντεχνο .

eg

Εμφανίσεις σε πολλές μουσικές σκηνές ,ο Σταυρός του Νότου σε φιλοξενεί για ακόμα μια φορά και εκεί θα δούμε την Μάγδα να παρουσιάζει το ’ρωμα Ξένων, ποιοι είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν χρόνια την δουλειά σου ,αυτοί που βρίσκονται στο πλευρό σου μουσικά . Τι θα ακούσουμε από την Μάγδα σ’ αυτό της το live.

Το ’ρωμα ξένων είναι το νέο μας τραγούδι, κυκλοφόρησε από το όγδοο music σε στίχο δικό μου και μουσική του ’ρη Κλεισούρα ενώ την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Κούρος παρέα μαζί μου. Είναι ένα καινούριο τραγούδι ιδιαίτερο θα έλεγα ,πιστεύω ότι θα αγγίζει το κοινό που ακούω έντεχνο ίσως και όχι μόνο.

Αρωμα Ξένων και είναι ένα δείγμα από την καινούρια σου δισκογραφική δουλειά που αναμένουμε . Πότε ολοκληρώνεται ο προσωπικός σου δίσκος ;

Έχουμε πολλά όμορφα τραγούδια και είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο όπου κοιτάμε να βγάλουμε την δουλειά περίπου σε δυο με τρεις μήνες, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα . Οπότε θα σας κρατήσουμε λίγο ακόμα σε αγωνία για την ολοκληρωμένη μας δουλειά.

eg

Μια σου ευχή ένα μήνυμά σου για τους ακροατές του εν-τεχνου.

Εύχομαι στον κόσμο να έχουμε την υγεία μας , χωρίς αυτό δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Να αγαπάμε και τον εαυτό μας και τους γύρω μας και επειδή περνάμε δύσκολα να υπάρχει ελπίδα. Όταν ελπίζεις σε κάτι και έχεις στόχο είσαι ζωντανός , δημιουργικός και συμβαίνει αυτό επίσης όταν έχεις όνειρα , εύχομαι λοιπόν να χαμογελάμε και ότι και αν μας συμβαίνει να προχωράμε ευθεία γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος - Κατερίνα Χορτατσιάνη